castanea

ΚΑΣΤΑΝΙΑ

(CASTANEA)

 

 

 Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Ήταν η τροφή των φτωχών το μεσαίωνα. Οι καστανιές είναι μεγάλα δέντρα συνήθως και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 25-35 μέτρα. Είναι είτε αυτοφυή είτε καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία τους αλλά και ως καλλωπιστικά σε διάφορα πάρκα. Οι καστανιές ευδοκιμούν καλύτερα σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα (όχι όμως απαραίτητα) και χρήζουν πλούσιων, στραγγερών και ηλιόλουστων εδαφών, δίχως ασβέστη. Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και τη ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει έως και 150 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας τους ενώ η καρποφορία ξεκινά από το 4ο έτος. Η καστανιά αν και είναι αιωνόβιο δένδρο (ζει 200 - 300 χρόνια) όταν περάσει την ηλικία των 100 ετών αρχίζει να παρακμάζει. Ο καρπός της, το κάστανο, βρίσκεται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας. Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, τη ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας.

  

ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΩΡΙΜΑΝΣΕΩΣ 

castanea

 

 

castanea 1

 

ΠΗΛΙΟΥ - ΒΟΛΙΩΤΙΚΑ

 Ποικιλία με καρπό μετρίου-μεγάλου μεγέθους και σχήματος τριγωνικό-πεπλατυσμένο. Το χρώμα του φλοιού τους είναι καφέ γυαλιστερό και της σάρκας τους λευκοκίτρινο. Ο καρπός τους είναι τραγανός, ενώ η γεύση του είναι στυφή και όχι τόσο γλυκιά. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει πολύ καλή παραγωγικότητα και εντός κάθε καλύμματος (αχινός) υπάρχουν 2-3 κάστανα. Οι καρποί της χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση και για ζαχαροπλαστική. Η ποικιλία Πηλίου – Βολιώτικα ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

 castanea 2

 

ΜΑΡΩΝΙΑ

 Ποικιλία με καρπό μεγάλου μεγέθους και σχήματος ελαφρώς πεπλατυσμένο. Το χρώμα του φλοιού τους είναι ανοιχτό καφέ με κατακόρυφες καφετί γραμμές και της σάρκας τους λευκοκίτρινο. Ο καρπός τους είναι τραγανός και εξαιρετικής ποιότητας. Το δέντρο της ποικιλίας αυτής παρουσιάζει αρκετά καλή παραγωγικότητα και εντός κάθε καλύμματος (αχινός) υπάρχουν 1-2 κάστανα. Οι καρποί της χρησιμοποιούνται για νωπή κατανάλωση και για ζαχαροπλαστική. Η ποικιλία Μαρόνια ωριμάζει το 1ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

 

 

Κατάλογος Φυτώριου

catalog

Φωτογραφίες & Βίντεο

multimedia

Νέα του φυτώριου

Ορισμένες φωτογραφίες και κείμενα έχουν ως πηγή τους το διαδίκτυο & βιβλία, κανένα πνευματικό δικαίωμα δεν διεκδικούμε επ’ αυτών.
Some pictures and texts have as their source the internet & books, no copyright not assert thereon.
Einige Bilder und Texte haben als ihre Quelle das Internet und Bücher, kein Copyright darauf nicht behaupten.